Quién soy y qué hago

Soy TREMENTINA LUX, soy artista plástica, teórica y práctica de la comunicación audiovisual y los estudios de género. Pinto, escribo, leo, locuto, diseño, fotografio, reflexiono y analizo. Todo esto, sobre todo, me hace evolucionar como profesional y como persona, me motiva y me divierte. Creo este contenido para ti, que me lees y para mí, que también me leo. Soy del mundo y vivo en Valencia.

Translate:

Redes Sociales:

L’Oraculet Faller. Versión Print and Play

¿Puede el espíritu fallero ayudarnos a evolucionar como especie y como sociedad?

Hoy tengo el honor de compartiros la versión Print and play de «L’Oraculet Faller». Como su nombre indica es un oráculo de inspiración fallera que he creado en absoluta conexión con el espíritu ancestral de la Fiesta de las Fallas de València. Su sabiduría y su precisión para aconsejarte en cuestiones de presente y de futuro te va a conmover.

Este artículo original y las cartas que lo acompañan han sido publicadas en papel en el Llibret Infantil de la Asociación Cultural Falla Ripalda Beneficencia y Sant Ramon del 2024 con depósito Legal: V-229-2019 y una tirada limitada de 350 ejemplares. Participa en la convocatoria de los premios de la Generalitat Valenciana per a la Promoció de l’ús del valencià.

¿Qué es L’Oraculet Faller?

Es una herramienta de autoconocimiento y bondad nacida de un pensamiento mágico relacional neurodivergente, con tintes lúdicos y antropológicos. Se trata de un juego de 17 cartas con muchos niveles de lectura que aspira a extrapolar los valores y las virtudes del asociacionismo de la fiesta fallera a todos los ámbitos de la vida cotidiana. También es vindicador, de vocación matriarcal, decolonial y ecofeminista.

En este pequeño oráculo fallero he rescatado, estudiado y visibilizado los valores que permiten a las personas generación tras generación mantener un vínculo afectivo y un entorno propicio para el ensalzamiento de los talentos personales y la germanor más allá de todo menosprecio o juicio de valor.

Son valores que se esconden sublimes tras los fastos y la espectacularización y que tienen mucho que ver con nuestra necesidad humana, tan humana, de transcender, compartir, nutrinos, acompañarnos y conectar con amor con los ciclos de la naturaleza en este bello camino evolutivo que es la vida y en esta preciosa fiesta matriarcal, sostenible y cohesiva que son las Fallas en el Siglo XXI. En resumen que tienen que ver con esos momentos breves en que sentimos la conexión con la totalidad.

¿Cuál es el objetivo de L’Oraculet Faller?

Lograr el gozo de la UNIDAD. Construir un futuro con sentido y sensibilidad. Transmitir de forma lúdica, festiva y transcendente valores que nos permitan alcanzar el próximo siglo habiendo mejorado nuestra humanidad. Que nadie sea objeto de exclusión en esta sociedad tan dada a mirar hacia otro lado cuando alquien cae. Que la alegría de vivir, el amor universal, el trabajo gozoso, la honestidad y el desapego sean modelos actitudinales que nos permitan convivir con Madre Tierra y con los seres que la habitan, árboles, plantas, animales, mares y montañas, agua y aire en un clima de verdadera igualdad, respeto, reverencia, cuidado mútuo y armonía.

Para lograr esto tienes que empezar a actuar de forma activa con tu voluntad, intuición e imaginación: L’Oraculet Faller no es un simple texto para ser leído. Es un comienzo cognitivo, un punto de partida e inflexión que te permitirá vivenciar las fallas y lo que significan de forma consciente y comprometida, desde una perspectiva espiritual evolucionada y transcendente.

Principio de inclusividad: comparto contigo hoy, bella persona desconocida, este tesoro llamado L’Oraculet Faller

Los falleros y falleras de RIBESAN contarán con un ejemplar de L’Oraculet Faller impreso en formato llibret 2024. Para que no te quedes sin disfrutar de esta herramienta tan innovadora como revolucionaria, aquí está esta versión Print and Play para que puedas imprimirlo y utilizarlo libremente. Compártelo con los seres que están creciendo sea cual sea su edad, también con las personas escépticas, se alegrarán: lidera el atrevimiento, explora tus dones y tus misterios.

POR FAVOR: Recuerda citar siempre la fuente autorial si compartes este contenido, recuerda que todos los derechos están reservados y si quieres ampliar conocimiento y compartir no dudes en consultarme, hay mucho trabajo y mucho amor en este Oraculet. GRACIAS.

Cómo citar la autoría: Idea original textos, ilustraciones y diseño Julia Navarro Coll. Copy Right 2023/2024 todos los derechos reservados. Ilustraciones generadas con inteligencia artificial, tecnología Dall-E e ilustraciones gestuales realizadas en el taller artístico «Flames i Niflames» por la comisión infantil de Ribesan. www.trementinalux.com

¿Cómo imprimir L’Oraculet Faller?

  1. Abre el enlace y descarga el archivo para impresión de las cartas y el texto en valenciano.
  2. Si deseas traducirlo puedes hacer clik en el botón de traducción automática de este blog.
  3. Selecciona el texto titulado «Manual de instrucciones»
  4. Sea cual sea el camino, impríme el texto en papel, grápalo o encuadernalo como un librito
  5. A continuación imprime las hojas de las cartas en tamaño A4, en cartulina o papel grueso a color
  6. Recorta las cartas y pega los anversos a los reversos en el orden que te apetezca
  7. Para guardarlo puedes utilizar un saquito de tela, o imprimir la caja adjunta en la última página. La caja: imprime en cartulina color, recorta por las líneas continuas, dobla por las lineas de puntos y pega las pestañas indicadas. ¡Listo!

Y sin más preámbulo, aquí está L’Oraculet Faller. Profundiza en él, sigue tu intuición y tu experiencia. Es mi consejo. Que lo disfrutes y lo agradezcas. ¡Abrazo!

TREMENTINA LUX

ENLACE y QR AL PDF COMPLETO: DESCARGA TU VERSIÓN PRINT AND PLAY DE L’ORACULET FALLER AQUÍ:

https://trementinalux.com/Blog/wp-content/uploads/2024/02/ORACULET-FALLER_AAFF_OKLR.pdf

Manual d’instruccions de l’Oraculet Faller

Oracle: Persona, santuari o objecte que brinda guia d’una font Divina i dona savis consells i suggeriments. Del Llatí Orara, parlar.

Endevinació: demanar i rebre guia divinament inspirada d’un oracle. Del Llatí Addivinare, Ad (aproximació) Divus (diví) Inus (procedència)

Faller: Pertanyent o relatiu a les Falles de València. Persona que per ofici construeix les falles, persona que pren part en les falles. Del mossàrab Fala i del Llatí Facula (torxa) S.XV, remet a la foguera encesa en el Micalet que servia de guia per als mariners i avisava a la ciutat sobre qualsevol perill.

Article original publicat complet en paper al llibret Infantil de l’Associació Cultural Falla Ripalda Beneficència i Sant Ramon, 2024. Membre de l’Associació de Falles Innovadores i Experimentals I+E. Depòsit Legal: V-229-2019. Tirada: 350 exemplars. Participa en la convocatòria dels premis de la Generalitat Valenciana per a la Promoció de l’ús del valencià de l’any 2024.

Índex de cartes

Anvers

Agraïments

1 Amor Incondicional

2 Treball Joiós

3 Desaferrament

4 Alegria de Viure

5 Honestedat

6 Xocolatà

7 Ofrena de Flors

8 Cant D l’Estoreta

9 Actes Setmana de Falles

10 Comisió Infantil

11 Casal i Demarcació

12 Plantà

13 Recollida del Ninot

14 Presentació /Nomenament

15 Cremà

15+1 Sant Josep

Revers

Actes de la setmana fallera

El Cant de L’estoreta

Plantà

Presentació i Nomenament

Ofrena de Flors

Cremà

Nota sobre les cartes

Què és L’Oraculet Faller?

Tens a les teues mans el primer Oraculet Faller de la història de les Falles. L’Oraculet Faller està pensat per a ser utilitzat dins de la Falla Infantil “Flames i Niflames” que he dissenyat per a l’any del 150 aniversari de Ripalda, Beneficència i Sant Ramon. Perquè quan la falleta ja no existisca pugues continuar gaudint de la màgia fallera  en qualsevol lloc.

L’Oraculet Faller és un sistema de comunicació màgic-simbòlic i experimental que et permet interactuar amb el diví de la Festa de les Falles i rebre missatges inspiradors sobre aspectes de la vida com l’amor i la prosperitat.

L’origen de L’Oraculet Faller

Naix de dues preguntes que m’he fet enguany: Que valors ens han unit per a plantar Falla durant cent cinquanta anys? I, hi haurà falles en 2174?

L’Oraculet Faller és una eina d’autoconeixement que proporciona una mirada elevada sobre el sistema de valors compromès amb la Mare Terra i la cohesió social que les Falles de València, declarades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, cultiven i transmeten generació rere generació. Una tornada als orígens matriarcals i cooperatius de la festa on tot és bonhomia i igualtat.

Quan fa anys vaig dissenyar el primer llibret Jugat de la història de les falles per a RIBESAN, em vaig adonar que cada acte faller està inscrit de manera còsmica en una trama de significats simbòlics ancestrals i que prové de l’època en la qual les societats humanes eren una amb la naturalesa.

Parle d’actes senzills però transcendents: el culte al foc en el solstici de primavera, les ofrenes de flors a la divinitat, el berenar del cacau, erigir un símbol col·lectiu (tòtem), la música, cantar i ballar, engalanar-se, cuinar a l’aire lliure, conviure amb el clan tribal… Es tracta d’odes a la vida relacionades amb les collites, els astres i el sentiment d’unitat que els humans tenim necessitat de fer en tot temps i tota cultura.

La tradició és el nostre desig inconscient d’actualitzar els ritus de transcendència, encara que hui estiguen ocults (i fins i tot amenaçats) pels fastos desmesurats. En resum, cada acte faller posseeix una gran càrrega emocional, simbòlica i de valors: pot ser la carta perfecta d’un poderós Oracle màgic.

Doncs per fi, des d’avui, ens permetrem incorporar a la festa de les Falles un ingredient ancestral que ens dona educació en valors i transcendència a més de ser molt divertit: la màgia de l’endevinació!

Com funciona L’Oraculet Faller?

L’Oraculet Faller es compon de 17 cartes impreses per les dues cares.

ANVERS

  • Les cartes numerades del 1 al 5 es denominen FLAMES. Són els valors essencials de la convivència fallera: amor incondicional, alegria de viure, treball gojós, desagafe i honestedat. IMPORTANT: Aquestes són cartes regents que dominen la lectura quan apareixen: és a dir és l’aspecte més important a considerar en la resposta.
  • Les cartes numerades del 6 al 15 es denominen NIFLAMES, són actes i elements de la festa que han segut seleccionats com a favorits per la Comissió Infantil en una enquesta. Cada acte té el seu propi significat i porta en els laterals una quantitat de punts del color de les respectives FLAMES, la qual cosa permet en finalitzar la lectura sumar els punts de les cartes i observar quina FLAMA matisa majoritàriament la resposta.
  • La carta 15+1 està dedicada a Sant Josep, com a patró de les Falles i model de nova masculinitat.
  • Carta zero de crèdits i agraïments.

Per a dissenyar les cartes numerades he utilitzat tecnologia Dalle d’intel·ligència artificial entrenant-la perquè aprenga el nostre contingut local de manera inclusiva, igualitària, sostenible i diversa, perquè la IA tendeix a ser global, sexualitzada i poc sensible amb la diferència. El resultat experimental i processual és fruit de llargs diàlegs amb la màquina.

REVERS

  • La cara no numerada conté collages de pintures gestuals realitzades al Riu Túria per la Comissió infantil de RIBESAN. El revers es pot fer servir per a aportar claredat a la lectura mitjançant una lliure interpretació associativa. Què és el primer que et suggereix la forma? Redunda en la resposta rebuda? A mesura que vages aprenent el seu llenguatge podràs usar aquesta part com un oracle espontani de gran poder i energia per al qual no he previst manual d’instruccions: eres lliure d’escriure-ho sobre la base de la teua experiència.

Com conversar amb L’Oraculet Faller? Instruccions per a Mags i Mages

L’Oraculet Faller no s’assembla a res que hages vist abans. Per a treballar amb ell necessites tindre una actitud d’alegria, pau, respecte, gratitud i reverència que et permeta ser la teua millor versió: assaja moltes vegades, primer amb preguntes senzilles. IMPORTANT: No li demanes consell si la teua actitud no és l’apropiada. Estudiaen profunditat les cartes i el manual. Escolta la teua intuïció i la teua vivència fallera: l’espontaneïtat és molt valuosa.

Preparació de la lectura

Comença obrint espai sagrat faller. Respira profundament tres vegades, agraeix, alegrat i sent amor per tot el que t’envolta. Fes un cercle ample amb els braços al teu voltant com si obrires un paraigua protector des del cap als peus, mentre pronuncies en veu alta la frase:

«Jo com a faller/fallera màgic/a: (el teu nom) en: (lloc on estàs) a: (data) òbric Espai Sagrat Faller perquè tot el que L’Oraculet Faller m’aconselle siga afí a mi i a (nom de la persona que fa la consulta) i al que ens envolta. Ja estem en Falles! Que així siga«

Ordena les cartes fent coincidir tots els anvers, baralla mantenint aquest ordre i concentrant-te en la qüestió sobre la qual desitges obtindre consell. MOLT IMPORTANT: tanca els ulls i extrau les cartes pel tacte, recorda que estan impreses per les dues cares.

Com realitzar preguntes per a obtindre respostes
Observaràs que L’Oraculet Faller té una forma molt concreta de contestar. No obtindràs respostes a preguntes binàries del tipus si serà millor A o B, o massa concretes, com el número de la loteria. L’Oraculet Faller és una eina d’autoconeixement que t’ajuda a saber què has de posar de la teua part perquè una cosa bella succeïsca. IMPORTANT: cal no repetir la mateixa pregunta, L’Oraculet és molt clar i precís a la primera, en cas contrari pot confondre.
Aquestes preguntes inicials t’ajudaran a orientar les lectures.

  • Què necessite millorar per a _____________?
  • Per a resoldre la situació puc posar més confiança en __________?
  • Què he d’aprendre sobre ___________?
  • Quin resultat aconseguiré si prenc la decisió de __________?
  • Què no estic veient de la situació __________?
  • De què depén que ____________?
  • Què puc posar de la meua part perquè ___________?
  • Com puc enfocar ___________?

Exemple de lectura traient una sola carta: mètodes Ninot i Ninotà

M. és una xica de vint-i-nou anys que ha estudiat Geografia i Història. Actualment, està treballant fent tasques administratives en una àrea de servei, però vol canviar de treball i ha preguntat a L’Oraculet que passaria si estudiara una oposició.

Si solament fem una pregunta i traiem una carta usem el mètode NINOT. Per a nodrir més aquest exemple hem elegit el mètode NINOTÀ que consisteix a traure una carta per dubte, fent cinc preguntes diverses que com la Fala del Micalet als mariners ens donen diferents perspectives sobre el tema.

1. Què necessite millorar per a traure una oposició? 15+1 SANT JOSEP

2. Què he d’aprendre sobre traure una oposició? 8 CANT DE L’ESTORETA

3. De què depén que em traga una oposició? 15 CREMÀ

4. Què puc posar de la meua part per traure una oposició? 12 PLANTÀ

5. Quin resultat aconseguiré si prenc la decisió d’opositar? 5 HONESTEDAT

Bàsicament L’Oraculet amb la carta de SANT JOSEP l’està dient a M. que necessita passar a l’acció, traure la seua part masculina i posar-se mans a l’obra, fer realitat els seus somnis encara que supose un sacrifici inicial.

EL CANT DE L’ESTORETA l’indica que ha d’aprendre que opositar és una tasca col·lectiva, que cal preparar-se ben bé abans d’eixir a cantar els temes i que pot ser bona idea buscar ajuda de tercers, probablement d’una acadèmia. Està a més molt relacionada amb valorar la seua formació: la documentació i la Història dels avantpassats.

LA CREMÀ  li diu a M. que traure una oposició depén clarament d’una voluntat reial de canvi, un desaferrament de la situació de confort actual a l’àrea de servei, arriscar-se a posar fi al que ja no la fa feliç. Cal tindre determinació reial.

LA PLANTÀ convida a M. a posar de la seua part tota la força creativa que l’acompanya: traure fora tota la preparació i els estudis en Història, construir en públic, elevar.

Finalment, la carta regent de L’HONESTEDAT li parla de no robar-se més a si mateixa, li obri la porta a un camí en què obtindrà reconeixement de la seua valia personal i professional. Si vols una interpretació més completa, llig el manual i pregunta-li a la teua intuïció fallera.

La carta de reforç treta del revés és la a3 i està dedicada a les nits de falles, és molt expressiva. Hi ha una boca gegant oberta al mig i llumenetes de colors, envia a M. el missatge que serà protagonista, que la seua exposició oral del tema serà una festa, una celebració. En resum, aquesta tirada és molt positiva i proporciona a M una guia interior per a prendre bones decisions.

Exemple de lectura traient tres cartes: Mètode Cadafal

Jo personalment he preguntat a L’Oraculet: de què depén que aquest Oraculet Faller siga una eina meravellosa de autoconeixement per a la comissió Infantil de RIBESAN?

He usat el Mètode CADAFAL de tres cartes. La primera carta correspon a la BASE ferma del cadafal ben anclada a terra, la segona el COS CENTRAL on està l’explicació i els ninots i ninotes i la tercera el REMAT que aporta risc i monumentalitat al tema. Aquesta es la resposta de L’Oraculet Faller:

BASE: 6. LA XOCOLATÀ

COS CENTRAL: 7. L’OFRENA DE FLORS

REMAT: 12. LA PLANTÀ

Amb LA XOCOLATÀ en la posició Base, L’Oraculet Faller em diu que aquesta és una ferramenta de nutrició, que permetrà a la comissió infantil agafar forces per a la tasca que bé: fer-se càrrec en la Falla en un futur. Els valors han d’estar en la base. És un premi, és dolç i és compartit, cal que siga una eina inclusiva, cuinada amb cura i dedicació, màgica i sagrada com la xocolatà.

L’OFRENA DE FLORS en la posició del Cos Central de la lectura em parla de donar el millor de mi amb generositat, de portar tota la saviesa de la saga valenciana i la naturalesa que està al meu xicotet abast per a entregar-la com una flor a la comissió infantil, l’ofrena a la Verge parla d’apropar a les persones al culte al diví, al ritual, a la transcendència del naixement d’una nova humanitat amorosa amb els xiquets i les xiquetes, em parla de la nostra part maternal i de gratitud.

LA PLANTÀ en la posició del Remat parla d’elevar, materialitzar i fer públic aquest Oraculet que tens a les mans, una obra d’art i artesania, del concepte i la reflexió sobre els valors, emocions i coneixements que fan possible la Festa de les Falles de València. Un tresor que cal preservar, compartir i celebrar per la comunitat.

Si sumem els punts de les FLAMES, trobem que L’Amor Incondicional, el Treball Joiós i l’Alegria de Viure son les que més puntuació tenen (11). Açò vol dir que L’Oraculet és una eina amorosa de benestar si es practica amb intenció i que aportarà molta alegria.

La carta gestual de reforç és la a2 i està dedicada als Playbacks en la nit de falles. Ens parla de jugar i de la felicitat de compartir en públic l’espectacle: amb l’Oraculet Faller tu pot ser artista de l’endevinació.

Altres suggeriments de lectura

També pots fer una lectura amb tres cartes: assignant a cadascuna la posició de passat, present i futur, e inclús investigar i crear el teu propi mètode. Si tens dubtes o vols compartir la teua experiència pots escriure’m: a julianavarrocoll10@gmail.com i també publicar-les amb l’hastag #oraculetfaller.

Espere que gaudeixes d’aquesta nova forma de percebre les Falles i que l’amistat amb L’Oraculet Faller que he dissenyat per a tu siga per sempre. Que el temps no passe mai per a L’Oraculet Faller.

Fet amb amor en València, Desembre 2023 – Gener 2024.

© Julia Navarro Coll

www.trementinalux.com

ANVERS

0 Carta de credits i Agraïments

“L’Oraculet Faller”

Idea original textos, ilustracións i disseny Julia Navarro Coll. www.trementinalux.com

2023/2024 Tots els drets reservats.

Il.lustracións generades amb Inteligencia Artificial, tecnología Dall-E.

Ilustracions gestuals de la Comissió Infantil de Ribesan al llit del Riu Turia: Alba Maria Ripoll Talavera, Alexandre Alfonso Flores, Oriol Yubero Dobón, Michael Kavanagh Bover, Nuria Blasco Villargordo, Elia Capella Martínez, Carmen Ruiz Rivera, Albert Gay Llopis, Lucia García Ruiz, Diana Ripoll Talavera, Laia Capella Martínez, Jaime Miralles Gómez, Daniela Yubero Dobón, Alicia Ripoll Marqués, Emma Blasco Villargordo, Sofía Capella Martínez, Pablo Carrillo Torres, Ana Ruiz Rivera, Luna Kavanagh Bover, Guillermo Juan González Torres, Ángel Ripoll Marqués, Ana María Mercado Bover, Lucía Carrillo Torres, Nicolás González Torres, Júlia Meié Domingo Navarro. Gràcies a les famíliesper vindre i gaudir, a Roberto i a la Delegació D’infantils, Paz i Aurora pel seu suport gràcies a David per la tasca sempre brillant de la impressió. Gràcies a la màgia que ha fet eixir aquesta ferramenta de transmissió d’amor.

«Flames i Niflames» Projecte de falla Infantil de Julia Navarro Coll per a l’Associació Cultural Falla Ripalda Beneficència i Sant Ramon, 2024.

Agraïments en una lectura de L’Oraculet Faller

La gratitud és un sentiment que eleva la teua freqüència vibratòria. És un desafiament d’atenció plena que et permet valorar que tot MOMENT PRESENT és MOMENT MERAVELLÓS. Donar les gràcies és un acte de connexió amb la divinitat que està en tu. És un símptoma d’intel·ligència emocional, salut física, espiritual i mental. Agrair és de persones fortes, segures i valentes.

Missatge

Aquesta carta et posa deures, pren-t’ho de debò: avui practica la gratitud donant les gràcies a coses, persones, animals, plantes, arbres, fenòmens atmosfèrics i circumstàncies cent vegades abans d’anar-te’n al llit a la nit. Escriu com et senties abans d’agrair i com et sents després de fer-ho. Què ha canviat? La por, el conflicte i la tristor no tenen cabuda si agraeixes. Si t’ha agradat, fes costum. Feliç dia.

1 Amor Incondicional

Significat essencial

  • Sentiment d’unió amb la totalitat
  • Anteposar la voluntat de bé a tota baralla
  • Veneració per la naturalesa
  • Acceptació feliç de la diferència
  • Pau de ment, cos i esperit

Amor incondicional en una lectura de L’Oraculet Faller

L’amor incondicional per la vida és la voluntat fèrria d’estar pau amb tu mateix i amb el que t’envolta. És procurar el teu bé i el bé d’altra persona, arbre o animal mitjançant bones paraules, bones accions i bons pensaments. És compassió, comprensió, respecte i empatia. És vocació de sostindre les situacions amb amabilitat, sense cap agressió, la decisió ferma i serena de cuidar dels éssers vius que habiten el Planeta Terra i el mateix Planeta Terra. L’amor incondicional et permet comprendre postures que no comparteixes i ser respectuosa mostrant la teua disconformitat. És cerca d’harmonia i creixement col·lectiu, és donar la mà a qui esvara, és acompanyar en el camí quan és difícil l’ascens, il·luminar la senda a la nit, abraçar arbres, infondre valor en la desesperança.

Missatge

Aquesta Flama indica que has de millorar la teua capacitat d’amar incondicionalment perquè tot funcione millor. L’amor és inclusiu, és no danyar a res ni a ningú. Per a experimentar amor incondicional has d’estimar-te molt, sanament i sàviament. Amor és autoestima, autoconeixement i autoconfiança. La por és el contrari a l’amor incondicional perquè produeix incomprensió de la diferència, enfrontament i violència. L’alta vibració de l’amor i la gratitud eleven l’ànima i la salut. L’amor sincer produeix instantàniament una veneració per la naturalesa i sensació de pau integral. Aquesta carta et diu que deixes a banda el teu egoisme. Amor és UNITAT.

Símbol

Cor blau amb nucli de màgia transparent

2 Treball Joiós

Significat essencial

  • Aplicar esforç i creativitat al servei del bé comú: cooperació
  • Compromís amb l’autoconeiximent i l’aprenentatge constant per a millorar com a persona
  • Participació en projectes col·lectius per amor a l’art
  • La responsabilitat de traure i compartir el teu talent
  • El treball altruista de la naturalesa com a font d’inspiració.

Treball Joiós en una lectura de L’Oraculet Faller

Aquesta Flama t’invita a treballar-te per fora i per dins per a ser millor persona, treballar en la teua missió de vida, la missió de veritat. Treball joiós és la capacitat dels éssers vius de donar el millor de si mateix per al bé comú. Fer accions individuals o col·lectives que tenen per objectiu el creixement en valors cada vegada més elevats. És joiós perquè implica un aprenentatge sense límits, una creativitat i una força d’avançament fora del comú. El treball joiós reuneix el respecte per les capacitats pròpies i dels altres éssers vius sense distinció d’espècie: comprendre que els arbres fan amb esforç la fotosíntesi. Es tracta de valorar i compartir sabers essencials per a millorar la qualitat de la vida en el Planeta Terra. Treball joiós és el de les abelles i les flors, cooperar, estimar-se, compartir temps, dedicació, afecte i talent. Tot al servei d’una millora física i espiritual joiosa. Que en la teua abraçada les persones se senten com a casa.

Missatge

Amb aquest treball tu pots contribuir al fet que els ecosistemes humans siguen llocs més amables i amigables per a la vida. El treball joiós no espera una altra recompensa que la satisfacció de les coses ben fetes. No espera una remuneració ni un reconeixent encara que forma part de l’honestedat reconéixer a cadascú el seu mèrit en la construcció col·lectiva d’un món millor. El treball joiós implica igualtat de condicions i de drets, sense distinció de gènere, ètnia, edat o creença. També ens parla de l’acceptació d’una intel·ligència natural que va més enllà de la capacitat humana d’entendre els fenòmens. Treball joiós és el que realitzen els núvols quan descarreguen la pluja i el sol quan eix cada matí a calfar la terra sense rebre agraïment. Treball joiós es força de vida aplicada a l’exaltació de la vida. És l’art de treballar per amor a l’art i estimar-se fer-ho.

Símbol

Mans unides per una causa col·lectiva. Tot roda bé al sistema solar.

3 Desaferrament

Significat essencial

  • Practica la festa de l’acomiadament amb naturalitat
  • Fi i principi: comprendre i guadir del cicle de la vida
  • Transformació vital: es temps de reduir, reutilitzar, reciclar-se
  • L’unica cosa que roman es el canvi
  • Sostenibilitat: compartir, no acumular, no sobreexplotar

Desaferrament en una lectura de L’Oraculet Faller

Aquesta Flama t’invita a acomiadar-te. Et parla de l’acceptació de condició efímera i de que les coses no existeixen per a sempre perquè seria un avorriment. No podem atrapar el temps, ni les coses materials, tampoc podem fer servir per sempre un sentiment o una olor. Aquesta carta et dona la lliçó d’acceptar que l’aigua del riu se’n va. Aquesta carta mestra t’ajuda a acceptar que estàs de pas i cal que et recorden per compartir treball joiós, per traure somriures, per la teua honestedat i perquè dones tant d’amor que estar amb tu és pura dolçor.

Missatge

La Flama del Desaferrament apareix quan necessites acceptar el canvi i desfer-te del que ja no és útil. Deixar les carreges, acceptar que biològicament no eres la mateixa persona any rere any. Oblidar l’acumulació de pertinences que t’esclavitzen. Acomiadar-te amb gratitud de les creences limitants i les idees preconcebudes, dels prejudicis de valor, dels pensaments i les emocions tòxiques. El desaferrament, com la Cremà, ens parla del fi com a origen del principi, del renaixement i la renovació. Els arbres abans de morir deixen caure totes les seues fulles a terra i els seus nutrients ixen fora de les arrels, per tal de nodrir als éssers vius al seu voltant, incloent a la seua descendència. Cal aproximar-se amb devoció a aquesta intel·ligència vegetal.

El desaferrament t’invita a honrar la memòria dels avantpassats: tot el que eres et ve de lluny. La tradició, la cultura i la innovació formen part del procés de canvi. Eres la construcció de les persones que t’han precedit i la teua llavor formarà part de la generació que et sobreviurà. Doncs elegeix contribuir amb els teus actes a escriure una Història de La Humanitat que pague la pena. L’única forma d’immortalitat és la transformació. Només el canvi roman.

Símbol

Flama de foc que tot ho transforma aportant caliu.

4 Alegria de Viure

Significat essencial

  • Cultivar conscientment l’alegria de viure
  • Trobar i enfortir la part bona de tota circumstància
  • Visió d’àguila: fer conscient que l’ànima necessita d’aquest aprenentatge
  • Practicar l’humor i l’amor: millorar l’intel·ligència emocional
  • Ser lliure de riure i fer riure

Alegria de viure en una lectura de L’Oraculet Faller

Aquesta Flama et parla de la necessitat de treballar en la teua vida l’amor i l’humor. L’alegria de viure és l’elecció conscient d’estar feliç passe el que passe. És un optimisme savi i conscient que t’alegra la vida a tu i als que t’envolten. Les circumstàncies poden ser bones o roïnes, la percepció que tenim d’elles i com les vivim forma part d’una decisió personal i també d’una construcció social col·lectiva, que pot i deu ser qüestionada si no ens aporta benestar. Alegria de viure és prendre les coses amb humor per a tindre salut física i mental. Fer un somriure sempre, dir bon dia agraint que és un nou dia. L’alegria de viure és contagiosa i paga la pena. Es tracta d’una energia elevada que ens fa sentir a gust, amb seguretat i confiança per desenvolupar-te. L’alegria de viure implica practicar una intel·ligència emocional avançada, proporciona connexions neuronals de qualitat i ens permet sentir la companyia del nostre ésser superior, que té la capacitat de veure les coses des de dalt, amb distància.

Missatge

L’alegria de viure ens parla d’agrair les circumstàncies i les dificultats perquè són l’aprenentatge que necessitem en eixe precís moment perquè la nostra ànima evolucione, abraçar amb compassió la tristesa. Fer les coses senzilles i agradables. Elegir l’abundància com a pensament positiu, reforçar els sentiments que t’agraden. Portar a la memòria col·lectiva bons moments que fan créixer més bons moments. Parlar bé, beneir. Alegria de viure és la que mostra el teu gos o el teu gat quan tornes a casa, incondicional i sentida sempre, renovada, sincera, enfortida per una carícia o un grapat de bon menjar. L’alegria de viure és un do transcendental que cal regalar amb determinació. Que la teua presència siga un bàlsam per al sofriment. Triar el camí de fer la vida fàcil. Dir: gràcies, quan m’alegre de viure aquest moment! Alegria de viure és mantindre forta i ben nodrida la capacitat de riure de si mateixa.

Símbol

Cara d’animal feliç amb poder i tercer ull despert

5 Honestedat

Significat essencial

  • Cultivar el sentiment d’abundància
  • No robar béns materials ni immaterials
  • Mantindre l’equilibri de la naturalesa
  • Posseir, consumir i retindre solament el necessari
  • Absència d’enveja i desitjos excessius

Honestedat en una lectura de L’Oraculet Faller

Honestedat és no apropiar-se del que no et pertany. En el pla material l’honestedat implica absència d’avarícia desmesurada, d’acumulació de béns de valor innecessaris, absència de envídia i de desitjos de tindre o ser més del que pots disfutar en cada xicotet moment. No pagar el que és just, robar hores de treball, no saldar els deutes. En el pla immaterial honestedat és no robar-li l’alegria a una altra persona, és compartir la felicitat pels assoliments aliens. Honestedat és reconéixer a les persones el seu mèrit i el seu lloc, no obstaculitzar el desenvolupament de les facultats. L’honestedat et convida a tindre cura del medi ambient, sostindre l’equilibri de la Mare Terra, celebrar la presència de tots els éssers vius i garantir la seua seguretat i el seu lloc vital de ple dret.

Missatge

Per a experimentar la Flama de l’Honestedat és necessari fer conscient la sensació d’abundància. Eres una persona plena i completa, sense mancances. Quan es té sensació d’escassetat (no ser suficient o no tindre suficient) apareix la cobdícia i l’avarícia: voler posseir molt, retindre molt, contindre el que es té sense compartir, voler cada vegada més. Honestedat és també no robar atenció, no destruir la inspiració mitjançant el pessimisme i la negativitat, no aprofitar-se de la vulnerabilitat social d’altres persones o éssers per a abusar de la seua confiança i destruir la seua autoestima. No usurpar les idees o les opinions, no acabar les frases de qui brilla amb llum pròpia, no aprofitar-se de la bona voluntat, no vampiritzar l’energia. Honestedat és no sobreexplotar els recursos de la naturalesa en benefici propi, no destruir la vida en el Planeta Terra per avarícia. Honestedat és comportar-se amb equanimitat. Una persona honesta és aquella en què es pot confiar.

Símbol

Fulla d’arbre amb intel·ligència vegetal que fa possible la vida en el Planeta Terra

6 Xocolatà

Significat essencial

  • Nutrició feliç, cuinar per al ramat infantil
  • Recobrar l’energia i l’alegria
  • Últim sopar compartit abans dels comiats: dolç / amarg
  • Collita, recollir fruits i premis
  • Preparar cos i ment per a la Cremà

La Xocolatà en una lectura de L’Oraculet Faller

Soc la Xocolatà. Soc inclusiva, soc unitat. Dissolc les fronteres entre les plantes i les persones i et recorde que més enllà dels oceans hi ha menjars i costums que has incorporat a la teua pròpia tradició desconeixent el seu origen inicial. Alimente el respecte per la diferència, la igualtat i la cordialitat.

Tinc lloc abans de la Cremà el 19 de març. Provinc del cacau, una planta màgica que fa als éssers vius feliços i forts davant l’adversitat. Sabies que la recepta de Xocolata de Maies i Asteques té més de tres mil anys? T’invite a berenar, reconforte del fred i la nostàlgia. Et dic: no hi ha persones forasteres. Soc l’acte més estimat per la comissió infantil. Soc nutritiva i generosa. Dolça memòria dels assoliments, balanç, desitjos i propòsits en forma de ensaïmada i croissant.

En la meua presència ningú es queda sense premi. Els dibuixos que s’han fet de la Falla viva s’exposen aquesta vesprada. Els xiquets i les xiquetes assaboreixen el suc de la seua imaginació i la falla és percebuda amb els ulls del cor.  Soc un acte beneit perquè permet tancar un cicle alimentant la panxeta i la intel·ligència emocional. Diuen que soc l’aliment dels Déus.

Missatge  

Soc la Xocolatà, et porte la força i l’energia que necessites en aquest moment de la teua vida. Et pregunte, de què et nodreixes? De què s’alimenten els teus pensaments i sentiments? Són dolces o amargues les paraules que dius? Obri les teues portes en compartir. Soc la Xocolatà i et recorde que hem vingut al Planeta Terra a ser feliços. Et done valor per a berenar amb la teua xiqueta i el teu xiquet interior. Fes memòria d’enguany i abraça el succeït. Obri la teua ment per a viure amb intensitat aquest instant i prepara el teu millor somriure per què està per vindre. Soc la Xocolatà, provinc del cacau: una planta màgica i sagrada el saber ancestral de la qual t’acompanya. Soc ací per a donar-te plaer, esperança, llibertat i aliment per a l’ànima. Agafa forces. Comparteix.

7 Ofrena de Flors

Significat essencial

  • Donar, agrair, oferir el millor: bellesa i tendresa
  • Honrar la part Femenina Sagradaque hi ha en tu
  • Devoció, creença, introspecció
  • Culte a la Mare naturalesa: receptivitat
  • Crida de l’espiritualitat: peregrinació col·lectiva

L’Ofrena en una lectura de L’Oraculet Faller

Soc l’Ofrena de flors a la Verge. Soc l’acte més emotiu de les Falles, tinc lloc el 17 i 18 de març. Soc peregrinació, comunió i sensibilitat. Faig créixer en tu l’immaterial, la creença en l’intangible, el diví, el sobrenatural. En la meua presència cessa el trànsit rodat i els carrers es tornen camps florits. Soc miraculosa. Et descobrisc que hi ha alguna cosa més. T’ensenye a apreciar la força i la intel·ligència de les flors que suporten l’intempèrie i es comuniquen amb els pol·linitzadors.

Desperte en tu l’amor per la Feminitat Sagrada en la figura gegant de la mare forta que estima al seu bebé. Et brinde bondat, assentiment i reverència, et faig plorar i riure. T’acoste al misteri del naiximent. Soc el camí conscient cap a un assoliment col·lectiu. Et permet alliberar l’emoció amb seguretat i enfortir la sensació de pertinença al clan. Soc la dona que tot ho pot, valenta i creativa. Soc música, passacarrer, constància i organització. T’ajude a convertir-te en millor persona i a avaluar-te any rere any.

Missatge

Et convide a preguntar-te per la teua gratitud. Què t’ofereixes? Què ofereixes al Planeta Terra? A les persones del teu voltant? Qué ofereixes als arbres i plantes que et donen oxigen i aliment? Eres millor persona que l’any passat? Soc una oda a la cura maternal, a les coses fetes a mà, amb dedicació com la indumentària artesana y passejar a peu. M’estime anar joiosament amb paciència. Els cossos canvien, les coses importants romanen. Soc una crida interior de la gran mare que eres per a tu. Et done valor per sentir amb devoció la bategada del teu pit. T’acompanye en el camí de la vida, no hi ha soledat si hi han flors. Soc mare i soc coratge, reverència, tendresa i devoció. Agrair es viure.

8 Cant De l’Estoreta

Significat essencial

  • Honrar la memòria dels ancestres, conéixer històries i sabers
  • Preparar-se per a eixir, assajar, cuidar els detalls
  • Vibrar alt, pujar la vibració personal i col·lectiva
  • Transformar l’antic en nou: noves oportunitats
  • Recompensa: treball col·lectiu ben fet, integració i planificació

El cant de l’estoreta en una lectura de L’Oraculet Faller

Soc el Cant D l’estoreta. Una cavalcada infantil que honra l’humil origen de la festa de les falles el primer diumenge de març. Tinc lloc a la plaça del Carme i m’organitza la plaça de l’Arbre per tal de recordar que les falles van ser un invent dels xiquets i les xiquetes que demanaven trastos per a cremar en la Falla. Et dic que cal honrar els arbres perquè un arbre anònim li dona nom a la meua plaça.

Soc creativitat, treball d’equip i documentació. Soc la que t’inscriu en la memòria col·lectiva de la família fallera. Soc la que recorda el sentit, la teua missió, la saviesa de la saga valenciana. Soc llavor, sembra i soc collita. T’invite a cantar  unint passat i futur. Et permet disfressar-te, actuar, desfilar i et premie per col·laborar. T’anime a preparar-te per a eixir, treballar en equip i donar el millor. A elevar la teua vibració cantant la teua cançó interior. En mi fas acte de presència i la teua presència importa. Et converteixes en figura, et converteixes en conjunt. En número U i tapaora de comú.

Missatge

Soc el cant l’estoreta. Les coses senzilles importen: una estoreta velleta, la xicalla cantant, un arbre anònim, la plaça del Carme, antic Jardí de Déu… Soc essència i llavor, no hi ha res més important. Et connecte amb la teua ascendència i descendència. Et convide a descobrir la història de la teua terra, la teua gent i els arrels. A reinventar-te i ser una altra persona: inspira’t pers assoliments dels altres! Et pregunte: per quins actes vols que et recorden? Has fet hui algun acte senzill que et connecte amb qui has vingut a ser? Reconeixes la teua missió en aquesta vida? Soc l’estoreta i et done valor per a implicar-te activament en el bé de la teua comunitat. Pels teus actes et recordaran. Prepara’t per a eixir… Canta alt i clar, que la teua veu pel bé comú s’escolte.

9 Actes Setmana de Falles

Significat essencial

  • Passar a l’acció, cos i ment en moviment: e-moció.
  • Conexió amb els cicles de les estacions: és temps de floració i pol·linització
  • Convivència intensiva, reforç de l’alegria i el bon humor
  • Vida a l’aire lliure en contacte amb els elements de la naturalesa
  • Planificació d’esdeveniments on els teus talents brillen per si mateixos

Actes de la setmana de Falles en una lectura de L’Oraculet Faller

Soc els Actes de la setmana fallera, del 15 al 19 de març. Cinc dies de glòria on brilles amb llum pròpia gràcies al meravellós Programa de Festejos. Soc el nucli de la transmissió dels comportaments i coneixements que fa que les falles siguen Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Et permet fer tot allò inusual que ames fer i que està relacionat amb la teua identitat com a Poble Valencià. Soc la primavera encarnada en la collita dels bons sentiments que estan per tot arreu. Soc art, fum i flama, música i bunyols, ball i indumentària, passacarrers, flors i colors. Soc explosió de vida sense interrupció, floració de l’ànima i despertar Mediterrani de la letargia de l’hivern.

Tota la tribu fallera es reuneix practicant amb il·lusió renovada els costums i els ritus col·lectius. Soc temps de pentinar-se i lluir el vestit tradicional, compartir taula gran, ballar, jugar, prendre el carrer, explorar la creativitat i l’alegria de viure sense límits al costat del cadafal i la mascletà. Soc una setmana excepcional fora de la normalitat. Soc vent, sol i pluja, nit i dia, soc el primer benvolgut aire lliure. Done una enorme sensació de llibertat. El clan sempre troba a faltar a qui no està.

Missatge

Soc els Actes de la setmana fallera i et convide a esclatar com una flor per a rebre a les abelles. T’acoste la sensació de llibertat… Qui eres? Qui vols ser? Sacseja el teu cos, apunta’t a activitats que et donen felicitat. L’emoció és energia en moviment. Planifica temps per a tu mateixa fora de l’avorriment. Programa projectes que enfortisquen la vinculació amb la comunitat, el veïnat, la família, les amistats, el mar, les muntanyes, els animals, arbres i plantes. Brilla fent el que t’agrada. No hi ha soledat, no hi ha obligacions. Soc la festa de la tribu, de la llibertat i l’expressió creativa. Eres un ésser humà, has vingut al Planeta Terra a fer del lloc on vius un paradís de convivència, alegria i bon humor. Has vingut aquí a ser feliç. Tens un pla millor?

10 Comisió Infantil

Significat essencial

  • Amistats molt nombroses, bones companyies
  • Creixement, descobriments i primeres vegades
  • Regal existencial
  • Llibertat, suc, imaginació
  • Cura mútua

La Comisió Infantil en una lectura de L’Oraculet Faller

Soc la comissió Infantil. Tresor i llavor tendra i ferma de la Terra Valenciana. T’apunten a mi al nàixer les persones que més t’estimen com a regal per a tota la vida. Soc el principi d’un nexe d’amor incondicional amb persones que creixen amb tu i t’acompanyen Falles rere falles, creixent juntes fins a envellir amb elles, si tu vols. Soc el lloc on aprens a conviure amb persones diferents i a estimar-les espontàniament com a una gran família triada. Una família gegant que et cuida, a la qual cuides, en la qual confies i amb la qual et diverteixes. Aprendre a respectar les diferents opinions, a treballar en equip, a col·laborar portant el millor que pots oferir. Cedir, escoltar, harmonitzar i sentir la força de la vida en cada tasca compartida és una bella lliçó extraescolar que no apareix en els llibres.

Explorar el món, pintar, plantar el cadafal, fer playbacks, la xocolatà i l’ofrena, explicar secrets i confidències, els primers amors, les primeres excursions fora de la demarcació, l’honestedat, el treball joiós, l’alegria, el desaferrament i les primeres nits de Falles al Casal són vivències festives que s’aprenen per sempre i que formaran part de l’ADN de la comissió infantil. El trajecte està ple de recompenses, de coure, d’or, de fulles de llorer i brillants. La pertinença a un grup ple de persones favorites, la recompensa més gran.

Missatge

Et convide a fer conscient el privilegi de pertànyer a una comunitat de gent afí. Projectes col·lectius de creixement i cura mútua desitjgen fer-se realitat. Elegeix amb qui vols estar. Tria el colze a colze. Et done valor per escoltar i atendre, paciència i estima. És temps d’honrar les bones companyies, mantindre vives i musculades els principis i valors de la bona convivència i l’amistat veritable. Et porte la identitat. Les certeses, la seguretat i la confiança. És temps de protegir els valors dels teus ancestres valencians i reviure’ls en un segle tan globalitzat i despersonalitzat com el S XXI on cap persona sap on pertany. Vols sentir la força del grup, la cohesió del treball en equip? Petons, carícies i cosquerelles. Confiança plena. Cultiva relacions personals fortes, amb les que pugues emprendre accions divertides pel bé col·lectiu. Aquest regal et porte: l’amistad.

11 Casal i Demarcació

Significat essencial

  • Llar/Refugi /Casa familiar
  • Fronteres i limites: com és dins és fora
  • Protecció enfront d’amenaces externes
  • Vinculació amb la terra i el territori: arrelament
  • El teu èsser interior ben cuidat i mantingut

El Casal i la Demarcació en una lectura de L’Oraculet Faller

Hola! Soc el Casal i la Demarcació. La casa de tota la família fallera, on la comissió de la Falla Ripalda Beneficència i Sant Ramon es reuneix per a prendre decisions i viure amb alegria, faena i afecte l’exercici faller de tot l’any . Soc un baix en el Barri del Carme de la ciutat de València, molt ben cuidat i mantingut. Soc molt polifacètic! Encara que soc xicotet t’invite a explorar el món. Sabies que Carme estba ple d’horts i camps i que vol dir Jardí de Déu? Esta força et porte. En mi pots jugar fora de perill, menjar, ballar i fer coses màgiques, com disparar mascletás o fer paelles a l’aire lliure. Soc la frontera entre una falla i una altra, soc espai de llibertat. Durant els dies de falles soc part de tu, la teua estimada llar.

Missatge

Soc el Casal i la Demarcació i et convide que t’estimes i et cuides per dins per a estar bé per fora. Totes les reunions importants succeeixen dins de tu. Tu eres la teua pròpia llar. El teu casal interior està net? Creixen les flors al camp del teu cor o està ple d’abocadors? Coneixes les teues limitacions? Diuen que un límit és una por que no has abraçat encara, així que et convide a descobrir els teus propis límits i anar més enllà. Perquè allà on acaba una Falla, comença una altra i la unió de vàries constitueix uns límits més amplis: és el que anomenem Agrupació de Falles. Així que en realitat totes les Falles de València som Casal, som unió i aquesta idea en realitat podem fer-la extensiva a aquest bell Planeta Terra on estem, la nostra llar gegant, el nostre benvolgut casal amb arbres, plantes, rius, muntanyes, mars, persones i animals. Ho cuidem ja? Estimar-nos és el secret. Protegeix.

12 Plantà

Significat essencial

  • Moment màgic: transformació de la realitat quotidiana
  • Inici, atreviment, el principi d’un món ple de color
  • Traure a l’exterior: fer realitat l’imaginat, revelar secrets
  • Elevació, construcció, buscar l’harmonia i l’equilibri
  • Art i creativitat al poder: diversió i assoliment, fora penes

La Plantà en una lectura de L’Oraculet Faller

Soc la Plantà. Soc un miracle, perquè no hi ha res al carrer i de sobte el dia 15: La Falla apareix! Per fi ja estem en Falles! Soc el moment màgic on tot el treball secret d’un any veu la llum. En mi es reuneixen els quatre pilars de la festa: l’artista, el cadafal, el carrer i la comissió. Soc naixement i esforç. Soc el moment de valentia on ja no hi ha vergonya. Soc la que cuida els detalls perquè tot funcione, dedicació i atreviment, força i vitalitat. Soc nervis i treball. Soc sorpresa, soc risc.

Soc naiximent de ninots i explicacions. Soc Plantà al Tombe quan tota la comissió espenta a una veu per a pujar la peça més gran. Soc la força del martell i les últimes pinzellades. Soc aplaudiments, abraçades i satisfacció pel treball ben fet. Soc Plantà socialment transformadora quan materialitze falles inclusives que tot el món pot gaudir en la seua diversitat, lloc d’encontre, falles amigues dels arbres i el medi ambient, crítiques, divertides i sostenibles, on tradició i innovació es donen una abraçada en el bell mig de l’experimentació més revolucionaria. Soc la que fa caure el vel de l’ocultació. Revele misteris, eleve l’esperit i l’autoestima. Soc unió quan pots veure amb orgull ben plantat, el símbol amoros de la col·lectivitat. Sense Plantà no hi ha festivitat.

Missatge

Soc la Plantà: Cal eixir, si no hi ha plantà hi ha retrocés, hi ha tristor. Utilitza ferramentes per a clavar ben bé la situació i ficar-li les paraules exactes i el contingut apropiat que vols transmetre. Et done seguretat i confiança. És moment d’espentar fora la bona tasca que has fet i donar-li valor, de compartir els teus assoliments interiors amb el públic. Avui és dia de ficar-li color a la teua vida, de plantar un punt d’inflexió que et permeta transformar-te i gaudir: la vida son cinc dies. Trau el que estàs fent del calaix, dona-li valor a les teues virtuts amagades. Totes les teues possibilitats estan desitjant que alces al tombe l’estructura ferma i estable que li dona sentit a alegria. És moment de festejar. De màgia i sorpresa. Deixa’t envair per la sensació que tot comença. Trau fora les penes, arromanga’t i posa’t mans amb l’obra de la teua vida. Ajusta cada detall perquè tot estiga perfecte i, endavant! L’estàs aconseguint! Recorda que soc un moment puntual i que cada any cal tornar a plantar.

13 Recollida del Ninot

Significat essencial

  • Viatges i aventures fora de la llar: eixir dels límits
  • Festa de benvinguda pel retorn a casa: retorn esperat
  • Idees i ensenyaments pioners, coses que aportar a la comunitat
  • Nou circule social, noves amistats, nous desenvolupaments
  • Exposició, valentia, exploració dels límits

La Recollida del Ninot en una lectura de L’Oraculet Faller

Soc la recollida del ninot. Un mes abans que es plante la falla les artistes fallers porten un ninot a la exposició a La Ciutat de Les Arts i les Ciències. Els ninots es col·loquen junts i algú humà decideix que un d’ells és més bonic que els altres i li dona un premi. Però mentrestant, abans del foc, els ninots fan amistat i quan les llums de l’exposició s’apaguen fan unes festes impressionants per a celebrar la seua diferència.

El nostre ninot o ninota sempre conta que està fet de materials naturals sense fer-li mal als arbres i plantes, i els altres ninots de suro blanc es queden totalment enlluernats per les noves textures, colors, olors i les històries de la seua creació feta per aquesta dona menuda, artista fallera compromesa amb la sostenibilitat. El dia de la clausura el ninot ve al Barri del Carme i és rebut per tota la família fallera amb amb música i abraçades. És tan important rebre  a aquest ninot aventurer que tota la comissió es fa una foto per a celebrar-ho. No falta cap persona eixe dia! A vegades, eixe ninot o ninota s’indulta perquè se li ha pres molt d’afecte. L’artista també fa una Gran Ninotà inclusiva i cada persona de la comissió infantil porta un trosset de cadafal de l’estudi de l’artista a la plaça per formar part de la plantà.

Missatge

Soc la recollida del ninot i tinc lloc perquè abans el ninot ha estat fora del casal. Et parle d’aventures fora dels límits, de noves amistats, nous llocs, viatges, de volar lluny. És temps d’anar i tornar, d’experimentar el que se sent eixint de la demarcació. T’identifiques amb el ninot que ha viscut a l’estranger? Amb la família fallera que ho rep amb entusiasme quan torna a casa? És temps de volar en processó sobre les andes. D’innovar i investigar. Trobar el lloc dins i fora d’allò que coneixes, ser nexe d’unió. Soc la feliç recollida del ninot i et parle de l’aprenentatge que dona la separació, eixir de la zona de confort. Prendre consciència que eres una part i part de la totalitat. Et parle de la peça que falta. Reintegració, reunificació.

14 Presentació /Nomenament

Significat essencial

  • Viure el present amb gratitud, la vida t’aplaudeix
  • Reconeixement merescut: eres la teua persona favorita
  • Rebre un nom nou i celebrar-lo en bona companyia
  • Moltes persones estan pendents del teu benestar
  • Equilibri entre donar i rebre, reforç de la generositat

La Presentació /Nomenament en una lectura de L’Oraculet Faller

Soc la Presentació i El Nomenament de les Falleres Majors i Corts D’Honor. Soc solemne, seriosa i protocolaria. Et parle de viure el present. Estic aquí per a dir-te quí es quí en el moment actual. Done a les persones un carrec i un nom. Soc el bateig de foc. En mi habita la jerarquia. Soc un acte on hi ha escales que pujar. Pose dalt a les persones, perque destaquen. En mi tothom es possa la millor gala, siga públic o protagonista. Soc la que et demana que estigues presentable i la que fará un banquet en el teu honor. Eres l’elegida, l’elegit.

Et presente en societat. Soc representació. Li conte al món qui eres i que coses t’estimes fer. T’acompanye de la ma a seuret en un tro reial per un any. Estic per a fer-te responsable de la representació. Soc reconeiximent dels mèrits. Celebració i agraïment per fer un pas al capdavant i pertànyer al quadre d’honor assolint una responsabilitat que es du a terme de manera altruista i vocacional. La meua música es el aplaudiment. Ballarem fins a la matinada, com si s’haguera d’acabar el món.

Missatge

Soc la Presentació i El Nomenament. Hui es fan els teus somnis, realitat. Hui és el dia en què se’t dona la benvinguda a ocupar el teu lloc en el món. Asseu-te còmodament i mira les files de butaques en la penombra. Hui la llum t’il·lumina a tu. Ocupes l’escenari principal i estàs beneïda per l’amor universal. Gaudeixes de protecció divina i t’envolta la bellesa. Observa amb els ulls del cor tot el que succeeix al teu voltant. Agraeix aquest moment present, assaboreix-lo, gaudeix cada instant del dia de hui. És el dia en què regnes en la teua existència i t’adverteixes. Aplaudeix els teus mèrits i decisions, asseu-te en el centre de la teua vida i contempla-la des de les altures. Deixa’t portar per la perfecció, abraça les mancances i els errors. Tot és per al teu major bé. Respira conscientment. Presència, essència i autoestima.

15 Cremà

Significat essencial

  • Canvi de cicle: principi/fi
  • Reunió de contraris: aigua/foc
  • Abraçades, acceptació
  • Vida interior, calor
  • Neteja, purificació, renàixer de les cendres

La Cremà en una lectura de L’Oraculet Faller

Soc la cremà del cadafal faller. Et porte el calor i l’energia de la renovació. Soc el principi i soc la fi. Soc transformació. Tot és efímer. Et done valor per a festejar tota cremà amb entusiasme, represente la culminació d’un cicle fabulós que has tingut la fortuna de viure. Et recorde que tens vida.

Soc una Bona Cremá perquè mi es cremen materials naturals trobats que no provenen del dolor dels arbres, ni de plàstics contaminants. Soc una bona cremà on combustionen els bons i mals moment amp compassió.

Soc la Cremà que et retorna al bosc, a la nit primigènia on la tribu balla unida i mira amb curiositat les seues propies ombres. Al voltant del meu foc sanador pots experimentar el caliu humà i el misteri de la fusió amb els éssers vius i els elements de la naturalesa salvatge a la qual pertanys.

Missatge

Soc la mestra del desaferrament joiós. Què has aprés enguany? Quina és la lliçó vital que t’estan ensenyant les teues circumstàncies actuals? Et convide a mirar aquest moment com si estigueres davant de mi: no hi ha res bo ni dolent, tot és passatger, tot depén de com es mire. Crema amb gratitud el que pertoca. Et pregunte: et permets canviar? Que sents que has d’acomiadar per a evolucionar com a persona? Què estàs aprenent mentre em lliges? Soc la Cremà, soc màgica i hipnòtica. Et done el meu caliu per a abraçar-te amb sinceritat i sentir-te en unió amb la totalitat. Deixa anar, flueix com l’ona de foc que es traga els ninots. Abraça, accepta, acomiada.

15+1 Sant Josep

Significat essencial

  • Honrar la part masculina sagrada que hi ha en tu: passar a l’acció
  • Equilibri i protecció: la fortalesa al servei de la tendresa
  • Treball cooperatiu: la competitivitat i la violència no són el camí
  • Estimar amb valentia, sense prejudicis socials de valors
  • Seguir els somnis: transformar la realitat mitjançant l’art, l’amor i la creativitat.

Sant Josep en una lectura de L’Oraculet Faller

Soc Sant Josep, patró de les Falles de València. Quan era Josep vaig decidir convertir-me en espós de Maria i pare putatiu del seu fill Jesús que no tenia pare conegut a la terra (el seu pare era Déu). Vaig obrar aixi escoltant els meus somnis, sense por de transgredir les normes socials. Soc Sant Josep i et parle de la generositat, l’acceptació i la capacitat d’estimar als éssers vius més enllà dels prejudicis morals i de les normes de les societats patriarcals.

Soc a més fuster i artesà: faig taules, mobles i també creus. Transforme la fusta dels arbres vius en creus on moren les persones, com la creu en la qual va morir Jesús. Doncs soc Sant Josep i et parle de la capacitat de l’ésser humà de transformar la naturalesa en el seu propi benefici i també de la insostenibilitat de fer-ho abusant. Si destruïm la naturalesa i fem mal als arbres, aquesta destrucció serà la nostra pròpia com a humanitat. Si en canvi obtenim els fruits amb respecte i devoció, la naturalesa serà sempre la nostra aliada, com va succeir amb la generosa palmera que ens nodrí ambs els seus datils al desert. L’ambició, la violència i la dominació no són el camí.

Missatge

Soc Sant Josep, soc la teua part masculina interior, l’artifex del teu mon. Soc protecció, força, cura i determinació. Et convide a honrar la teua masculinitat sagrada, la que escolta la seua intuïció i posa la fortalesa al servei de la tendresa. Et porte força per tindre cura de les persones, les plantes i els animals. Et convide a actuar amb honestedat seguint els teus somnis. Et porte un model de masculinitat no competitiva que cal festejar si tots els dies foren Falles. Et pregunte: eres bona companyia de vida? Et porte valentia per desenvolupar l’Art i la compassió, et convide a no barrejar-te, a utilitzar la teua força i la teua bona voluntat per a construir amb respecte i bonhomia un món millor. Estima.

REVERS

Actes setmana de falles, Casal i Demarcació

Cant de L’Estoreta

Plantà

Presentació i Nomenament

Ofrena de Flors

Cremà

CARTES ANVERS

CARTES REVERS

CAIXA

There are no comments published yet.

Deja un comentario

Translate »
A %d blogueros les gusta esto: